Korporacja wymaga od pracowników wzmożonego wysiłku intelektualnego. To doprowadza do częstych stanów przewlekłego zmęczenia, znużenia, problemów z koncentracją. Powyższe objawy w dużym stopniu możemy zredukować zbilansowaną i odpowiednio dostosowaną dietą. Czy wiemy, co korpoludzie powinni uwzględnić w swoim jadłospisie? Przeczytaj i wprowadź zmiany w swoim żywieniu już dziś.
1.JABŁKA , CZYLI JAK POWIADAJĄ ANGLICY “AN APPLE A DAY KEEPS THE DOCTOR AWAY”
Jabłka, to owoce bogate w przeciwutleniacze. Badania dowodzą, że kwercetyna zmniejsza ryzyko alergii, stanów zapalnych, a także zaburzeń pracy mózgu. Jabłka, to również źródło błonnika (pektyny), pozytywnie wpływającego na lipidogram, poprzez redukcję niepożądanego cholesterolu LDL. Ostatnie doniesienia ze świata nauki potwierdzają, że szkodliwe związki kumulujące się w mózgu, a w konsekwencji przyczyniające do zachorowań na Alzheimera, mogą mieć związek z poziomem cholesterolu. Warto wybierać sezonowe odmiany, aby czerpać, jak najwięcej korzyści ze spożywania jabłek.
2. PŁATKI OWSIANE SKŁADNIKIEM PEŁNOWARTOŚCIOWEJ OWSIANKI
Płatki owsiane, to bogactwo witamin z grupy B, żelaza, białka, magnezu. Składników niezbędnych do optymalnego funkcjonowania mózgu. Dietetycy powiązują stan odżywienia organizmu z poziomem neuroprzekaźników. To kolejno wpływa na nastrój oraz wydolność intelektualną. I choć płatki owsiane znane są głównie ze swoich właściwości regulujących pracę układu sercowo – naczyniowego, to są również cennym źródłem składników poprawiających pamięć. Warto dodać kilka płatków owsianych do posiłku. Najlepszym wyborem będą czyste płatki bez dodatku cukru i innych konserwantów czy barwników.
3. JAGODY W WALCE Z DEMENCJĄ
Jagody dostarczają cennych przeciwutleniaczy, które według badań obniżają ryzyko Alzheimera. Dodawanie do codziennej diety różnego gatunku jagód, a także łączenie ich z żurawiną, truskawkami czy malinami sprawia, że dostarczamy organizmowi również cennej dla zdrowia witaminy C. Należy podkreślić także, że jagody mają niski indeks glikemiczny równy 25, dzięki czemu nie powodują gwałtownego skoku glukozy we krwi, a następnie spadku, który w konsekwencji objawia się znużeniem.
4. LEN NIE TYLKO NA PROBLEMY Z TRAWIENIEM
Siemię lniane jest doskonałym źródłem kwasów omega – 3 oraz składników mineralnych takich jak magnez i mangan, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Wykazano, że kwasy tłuszczowe ALA, zawarte w siemieniu lnianym zmniejszają stres oksydacyjny związany z zaburzeniem pamięci, stanami zapalnymi oraz chorobami mózgu. Len, to również źródło błonnika, który reguluje poziom cukru we krwi oraz usprawnia pracę układu pokarmowego.
5. ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE NA PIĘKNY… MÓZG
Zielone warzywa liściaste są jednym z najważniejszych i najbardziej pomijanych źródeł wartości odżywczych dla mózgu. Żelazo oraz witaminy z grupy B wspierają układ nerwowy i krwionośny. Witamina C, zmniejsza stres oksydacyjny i dodaje witalności. Warto przygotowywać zielone smoothie z udziałem warzyw liściastych. Jako uzupełnienie jadłospisu, idealnie sprawdzi się również sałatka np. z jarmużu lub szpinaku.
6. ŁOSOŚ NA PAMIĘĆ I KONCENTRACJĘ
Łosoś uważany jest za jeden z najlepszych produktów wspierających pracę mózgu. Dostarcza chudego białka, kwasów tłuszczowych omega – 3, a także magnezu, witaminy D, wapnia, witamin z grupy B oraz E. Wszystkie wymienione związki są wsparciem dla układu nerwowego oraz sercowo – naczyniowego.
Dania z udziałem łososia są pyszne i łatwe do przyrządzenia. Wystarczy przygotować rybę w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem świeżej pietruszki lub innych ziół oraz cytryny.
7. MASŁO ORZECHOWE NA ŚNIADANIE
Masło orzechowe, zawierające powyżej 90% orzechów, to źródło witamin z grupy B, białka, magnezu, tłuszczy jednonienasyconych, błonnika, żelaza, manganu, witaminy E i cynku. Związki te wspierają pracę mózgu, serca, a także dodają energii. Warto wybierać masło z największą ilością orzechów. Czytajmy etykietki, aby unikać ukrytego cukru, olejów palmowych lub nadmiernej ilości sodu.
8. SKORO MASŁO, TO I ORZECHY
Skoro wymienione zostało masło orzechowe, to nie może zabraknąć również orzechów. W zależności od gatunku stosunek związków i zawartych składników jest różny. Na pewno warto spożywać orzechy ze względu na zawartość l-argininy, pozytywnie wpływającej na układ sercowo – naczyniowy, a także kwas fenolowy i elagowy o właściwościach przeciwnowotworowych. Orzechy, to również źródło wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku i sodu. Bomba witaminowo – mineralna dla naszego zmęczonego mózgu.
9. BATATY NA LEPSZY HUMOR
Słodkie ziemniaki są doskonałym źródłem witaminy C, A, E, K, z grupy B, kwasu foliowego, a także minerałów takich jak: potas, magnez, wapń, żelazo, cynk i sód. Bataty zawierają również cenne dla zdrowia przeciwutleniacze. Liczne obserwacje naukowe wykazały wpływ aktywnych związków, zawartych w batatach na poprawę nastroju, pamięci, a także redukcję stresu. Zauważono również związek pomiędzy spożywaniem batatów, a zmniejszającym się stanem zapalnym w organizmie. Wokół tego zjawiska trwają badania. Najlepiej spożywać pieczone, gotowane na parze, duszone lub palone. Same w sobie stanowią pyszne danie. Z dodatkiem innych warzyw czy mięsa lub ryby, stworzą pełnowartościowy posiłek.
10. SZPARAGI DLA NERWUSÓW
Szparagi dostarczają kwasu foliowego, niezbędnego do optymalnej pracy mózgu. Dodatkowo wykazano, że zawarte w nich przeciwutleniacze zmniejszają stres oksydacyjny, przyczyniający się do wielu chorób cywilizacyjnych, w tym depresji czy chorób związanych z demencją. Należy zaznaczyć również, że szparagi, to idealne źródło witamin z grupy B, w tym B6, wspomagającej funkcjonowanie układu nerwowego, a także stabilizującego samopoczucie.
11. TO NIE SĄ JAJA…
Jaja poza wzorowym profilem aminokwasowym, realizującym w większości nasze dzienne zapotrzebowanie na białka egzogenne, są także źródłem witaminy D, choliny, witaminy B, E, czy witaminy B12. Witamina D, pozytywnie wpływa nie tylko na stan kośćca, ale przede wszystkim odporność i samopoczucie. Witaminy z grupy B natomiast, stymulują i wspierają pracę układu nerwowego, a witamina E, jest naturalnym antyoksydantem, niezbędnym w diecie współczesnego człowieka będącego w grupie ryzyka zachorowań na nowotwory.
Liczne badania wykazują, że jaja nie tylko zmniejszają ryzyko depresji, ale również chorób związanych z zaburzeniami pamięci. Wspierają pracę neuroprzekaźników, poprawiających nastrój i pamięć.
12. AWOKADO DO WSZYSTKIEGO
Niewielu ludzi, nie lubi awokado. Ich neutralny smak sprawdza się w sałatkach, dressingach czy, jako dodatek do kanapek. Są źródłem cennych kwasów jednonienasyconych, kwasu oleinowego, witaminy E, B5, B6 , magnezu, chlorofilu, a także białka. Pozytywnie wpływają na ostrość wzroku oraz poprawę pamięci i koncentracji. Ze względu na wartość kaloryczną, awokado, tak jak orzechy należy spożywać z rozwagą. Produkty te stanowią idealny dodatek do mniej lub bardziej skomplikowanych dań.
To jednak nie wszystkie z propozycji dietetyka, które powinny pojawić się w jadłospisie osób narażonych na intensywny wysiłek intelektualny. W kolejnym artykule poznamy, tak samo liczną grupę produktów, które w połączeniu z innymi wymienionymi stworzą pyszne i pełnowartościowe posiłki.